Dragon Sushi
Suşinin yaranma tarixi, qaynadılmış düyünü balığın hazırlanması və konservləşdirilməsi üçün tətbiq edilməyə başlanan Cənubi Asiyada başlanıb. Təmizlənmiş və iri tikələrə doğranılmış balığın üzərinə duz səpib düyü ilə qatışdırılırdı, daha sonra bir neçə gündən keçdikdə, qapaq ilə əvəz olunan daş presi altına qoyulurdu. Bir ən ay ərzində düyü və balığın süd turşusunun fermentasiya prosesi gedirdi, ki, bunun sayəsində balıq bir il ərzində istifadəyə yararlı qalırdı. Xoşagəlməz qoxulu kleyvari kütləyə dönən düyü atılırdı və ya yeni balıq partiyasının hazırlanması üçün istifadə olunurdu. Təxminən VII əsrdə, balığın bu konservasiya üsulu Çin və Tailandan Yaponiyaya keçərək orada yayılmışdır.
Turşudulmuş və marinada qoyulmuş balığın yeməkdə istifadə edilməsi ənənəsi Cənubi Asiya ölkələrinə bizim günlərədək gəlib çıxıb. Suşini əks etdirən çin heroqlifi “marinə edilmiş” balıq mənasını daıyır. Lakin belə hazırlama ənənəsi Çinin özündə artıq itirilib. Hazırda, Yaponiyada bu üsulla “naredzusi”ni (suşinin ilk növü) hazırlayırlar.